Re-cover

the residence

01

Photo Credits: Chris Wesnofske previous | next

the residence

Project Details

Project Story

Thirty-five years after the firm originally designed this vacation residence, its new owners sought to rejuvenate the house while preserving its spaces, seasoned tones, and texture. Clad inside and out almost entirely in twelve-inch wide cypress boards, the original house exuded a straightforward simplicity the owners wished to maintain. By constraining the palette of materials and
reusing salvaged parts of the existing house, the line between new and old becomes nearly imperceptible, limited only to minimal inflections in finish.

In the enlarged and updated baths, and in the modernized kitchen and dining terrace, a dense glacial sedimentary sandstone is used for its fine workability into a variety of finishes. In this way the stone varies subtly, only in texture, as it is reapplied from one surface to another: horizontal walking surfaces are rendered
with a smooth honed finish, vertical wall surfaces with a rough flamed finish, and countertops in a glossy polished finish. This tactile language is traced consistently from room to room.

In enhancing the simplicity of the original design, a subtle complexity has emerged. Splices, cuts and finishing techniques inflect upon otherwise homogenous materials, recording the methods of craft and workmanship.

Bates Masi Architects

signup

Rating:
 48% (151 of 310 battles won).  Viewed 165924 times
Area:
Bathrooms, Custom Homes, Kitchens, Living & Family Rooms
Styles:
Asian, Contemporary, Cottage, Green
Location:
New York, NY, USA
Usericon
Bates Masi Arch...
architecture firm

More Case Studies

Ea83d1285027_cover Landfall
a native inspiration
Room:
Bathrooms, Custom Homes, Di...
Style:
Contemporary
Rating:
 49% (371 of 748 battles).  Viewed 31018 times